Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Παρακολούθηση Ημερίδας ΠΕΚΑΔΕ από το μέλος του Δ.Σ του ΚΑΛΕΣΜΑ

Το Σάββατο 16/5/2015 είχα τη χαρά και τη τιμή να εκπροσωπήσω το Κ.Α.ΛΕΣ.ΜΑ στην ημερίδα της ΠΕΚΑΔΕ «Εκπαιδευτικός και Σχολική Ζωή» στην Αθήνα. Εκεί άκουσα και έμαθα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και συνειδητοποίησα πόσα χάνουμε οι Καθηγητές Αγγλικών Δημοσίου που ζούμε μακριά από την πρωτεύουσα. Παρακάτω σας παραθέτω μία περίληψη των όσων άκουσα και είδα και είμαι στη διάθεση όποιου επιθυμεί περισσότερες πληροφορίες.
Σας θυμίζω ότι το ΚΑΛΕΣΜΑ έκανε ετήσια εγγραφή στην ΠΕΚΑΔΕ με τέσσερα προνόμια. 1ον Όποιο μέλος του ΚΑΛΕΣΜΑ επιθυμεί να συμμετάσχει σε κάποια ημερίδα της ΠΕΚΑΔΕ αρκεί να ζητήσει την απόδειξη από την πρόεδρο του συλλόγου μας και με αυτήν να πάει. 2ον Η ΠΕΚΑΔΕ μας έδωσε κωδικούς πρόσβασης στην ιστοσελίδα της όπου θα μπορούμε να βρίσκουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και υλικό χρήσιμο για την ειδικότητά μας. 3ον Έχουμε δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της ΠΕΚΑΔΕ, 5/9/2015. 4ον Έχουμε τη «στήριξη» και τη συνεργασία της ΠΕΚΑΔΕ σε θέματα που αφορούν τον κλάδο μας. 5ον Έχουμε το δικαίωμα να παρουσιάσουμε οποιαδήποτε ατομική ή συλλογική δουλειά μας σε κάποια ημερίδα της ΠΕΚΑΔΕ. Προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους σας να συμμετάσχετε τουλάχιστον σε μία ημερίδα της ΠΕΚΑΔΕ.

1.       “Banking Time: A real story within the PEAP context”

Μία συνάδελφος παρουσίασε την αληθινή της εμπειρία σε σχολείο ΠΕΑΠ σχετικά με έναν επιθετικό και ατίθασο μαθητή που με την κακή του συμπεριφορά χαλούσε όλο το καλό κλίμα της τάξης και πετύχαινε το στόχο του που ήταν να τραβά την προσοχή δασκάλων και συμμαθητών.
Η συνάδελφος αντιμετώπισε το συγκεκριμένο πρόβλημα με τους εξής τρόπους:
·         Ζήτησε από έναν άλλο δάσκαλο να κρατάει τη τάξη για 15΄.Την ώρα αυτή ασχολούνταν μόνο με το μαθητή αυτό σε κάποια διπλανή αίθουσα. Οι υπόλοιποι μαθητές ένιωθαν ανακούφιση και ο προβληματικός μαθητής ένιωθε περιέργεια για το τι συμβαίνει στη τάξη χωρίς εκείνον.
·         Ενεργούσε σαν ενδιάμεσος ανάμεσα στους υπόλοιπους δασκάλους και τον προβληματικό μαθητή.
·         Προσπάθησε να εφαρμόσει self-monitoring techniques στο μαθητή και παρατήρησε ότι η επιθετική συμπεριφορά του δεν εξαφανίστηκε, αλλά μειώθηκε σημαντικά.
Πολύ σημαντική είναι η καλή συνεργασία και στήριξη από όλο το προσωπικό του σχολείου και τους γονείς.

2.       «Differentiation for Students with Dyslexia”

Για το τι είναι η δυσλεξία κτλ έχουμε όλοι ακούσει πολλά οπότε δε σας τα επαναλαμβάνω. Θα σας μεταφέρω όμως μία εικόνα που μας έδειξε η συνάδελφος που έκανε την παρουσίαση και το σχολιασμό της που νομίζω τα λέει όλα.
Μερικά ζώα πχ ελέφαντας, σαύρα, λαγός, χελώνα κτλ στο ρόλο των μαθητών και μία δασκάλα που τους δείχνει ένα βουνό και τους λέει «ανεβείτε όλοι το βουνό».
Πρέπει να προσπαθούμε να συμμετέχουν ΟΛΟΙ οι μαθητές στο μάθημα και να κατακτούν το «βουνό», δηλαδή τους μαθησιακούς μας σκοπούς δίνοντας στον καθένα το χρόνο, το χώρο και τον τρόπο που χρειάζεται.

3.       «Μία καινούρια γλώσσα: τα οπτικοακουστικά»

Την παρουσίαση αυτή έκανε μία σκηνοθέτρια που εκπροσωπούσε τον ΚΑΡΠΟ (Κέντρο Εκπαιδευτικός Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας). Με τον ΚΑΡΠΟ μπορεί να έρθει σε επαφή όποιος εκπαιδευτικός επιθυμεί να πάει μία ομάδα εξειδικευμένων ατόμων στις οπτικοακουστικές εφαρμογές στο σχολείο και να δημιουργήσει μαζί με τους μαθητές ενδιαφέρουσες εργασίες.
Πχ Μαθητές καλούνται να φωτογραφίσουν αντικείμενα της επιλογής τους και να το παρουσιάσουν σε βιντεάκι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, σα να το διαφημίζουν, σα να είναι ήρωας κόμικ, σα να είναι μέρος ενός παραμυθιού κτλ.
Μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν αντικείμενα στο τοίχο με σκιές, να τα φωτογραφίσουν και να γράψουν μία ιστορία με τις φωτογραφίες αυτές.
Μαθητές φτιάχνουν αντικείμενα με πλαστελίνη ή άλλα υλικά, τα φωτογραφίζουν, ηχογραφούν τα λόγια που θέλουν και με ένα πρόγραμμα μοντάζ φτιάχνουν ένα προϊόν animation.
Μαθητές με μικρόφωνο και κάμερα κάνουν ρεπορτάζ.
Και άλλα πολλά.

4.       «Εργασιακός ψυχολογικός εκφοβισμός στην εκπαίδευση»

Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα ομιλία που άκουσα καθώς αφορά κάτι για το οποίο ουδέποτε είχα ξανακούσει, το λεγόμενο workplace bullying.

Είδη: Κάθετη: Από το Δ/ντή προς τους υπαλλήλους
                           Κακές συνθήκες εργασίας
                           Άρνηση επικοινωνίας, απομόνωση
                           Προσβολή της αξιοπρέπειας
                           Λεκτική, σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία
                            Διάδοση ψευδών φημών
                            Υποτίμηση
                            Κριτική στην προσωπική τους ζωή

          Οριζόντια: Από υπάλληλο σε υπάλληλο

          Από υπάλληλο προς το Δ/ντή (σπανιότερα)
          Αμφισβήτηση των αποφάσεών του
          Άδικη κριτική
          Επικοινωνία μαζί του γραπτώς
          Πρόκληση ζημιών στο γραφείο του

          Ατομική ή ομαδική

Αίτια: Άρνηση διαφορετικότητας (σκέψη / δράση)
           Ζήλια, ανταγωνισμός (νέοι / παλιοί, ΑΣΕΠίτες / όχι ΑΣΕΠίτες κτλ)
           Φόβος (ανεργία, αλλαγές, ψυχολογικές πιέσεις της διοίκησης)

Ευνοικές συνθήκες: Χαμηλή αυτοεκτίμηση
                                     Υπερβολική ευαισθησία , ευσυνειδησία, αφοσίωση
                                       Μεγαλομανία
                                        Άγχος
                                        Κακή επικοινωνία
                                        Αποφυγή ανάληψης ευθύνης

Επιπτώσεις: άγχος, νευρικότητα, ψυχοσωματικά, κατάθλιψη, απώλεια ευθυκρισίας,
                       ασθένειες, αποχωρήσεις, απολύσεις

Βοηθούν: στήριξη από συγγενείς και φίλους, καλή φυσική, διανοητική και
                    Ψυχολογική κατάσταση, υψηλή αυτοεκτίμηση

Τι να κάνουμε: να ζητήσουμε ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό
                             να μιλήσουμε στη Δ/νση/ στους συναδέλφους
                             να διατηρήσουμε την αυτοεκτίμησή μας
                             να κρατάμε ημερολόγιο με τα περιστατικά και να συγκεντρώνουμε
                             αποδείξεις για ΕΔΕ ή δικαστήριο

5.       «Το Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκτυο: Το Χρυσοπράσινο Φύλλο»

Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα του διεθνούς δικτύου διασχολικών συμπράξεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ελλάδας-Κύπρου που πραγματοποιείται κάθε διετία (απ’ τη νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει το νέο). Απευθυνθείτε σε ένα ΚΠΕ για περισσότερες πληροφορίες.

6.       “Passive users or critical thinkers? Developing critical thinking with technology”

Ο συνάδελφος που έκανε την παρουσίαση πρότεινε να ζητήσουμε απ’ τους μαθητές να κάνουν πράγματα με χρήση του κινητού τους τηλεφώνου ή tablet, πχ να βρουν μία διαφήμιση και να πουν το μήνυμά της, να δημιουργήσουν ένα βιντεάκι με τη δική τους διαφήμιση κτλ. Χρησιμοποιώντας τα κινητά τους και τα tablets οι μαθητές διασκεδάζουν, βρίσκουν πολύ ενδιαφέρον το μάθημα, συμμετέχουν όλοι ενεργά και αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.


Αναστασία Διαμαντή
Μέλος Δ.Σ    Κ.Α.ΛΕΣ.ΜΑ
ΠΕ06 Γυμνασίου Μανταμάδου

ndiamanti07@yahoo.com

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

«Χώρες και χοροί»

 Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19/5/15, η εκδήλωση που εμπνεύστηκε, διοργάνωσε και χρηματοδότησε ο σύλλογός μας. Την εκδήλωση προλόγισαν οι διευθυντές των σχολείων και ο Περιφερειακός Διευθυντής κ. Αριστείδης Καλάργαλης.
Ο καθηγητής μουσικής του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης Βασίλης Μούσκουρης και η καθηγήτρια φυσικής αγωγής του 4ου Λυκείου Μυτιλήνης, Κατερίνα Κρεμμύδα, πραγματικά ταλαντούχοι, σήκωσαν βέβαια το μεγάλο βάρος. Τους ευχαριστούμε γιατί έκαναν την ιδέα μας πραγματικότητα, δουλεύοντας με μεράκι εκτός σχολικού ωραρίου. Οι μαθητές, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, εντυπωσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν.
Ευχαριστούμε όλους όσους βρέθηκαν μαζί μας και όσους, με τα καλά τους λόγια, μας έπεισαν ότι άξιζε τον κόπο η προσπάθεια!

Ευχαριστούμε!








Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΕΚΑΔΕ ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Χαριλάου Τρικούπη 14 – 10679 Αθήνα – Τηλ/Φαξ 210-3619500
Web site: http://www.pekade.gr e-mail: info@pekade.gr
Aρ. Πρ. 11
Αθήνα, 4 Μαΐου 2015
Προς:
Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας &
Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά
Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ.
Αναστάσιο Κουράκη
Θέμα: Μοριοδότηση των ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών για θέσεις ευθύνης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Αγγλικής της Δημόσιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε.) επιθυμεί να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό όλων των εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας αναφορικά με τον τρόπο μοριοδότησης των υποψηφίων εκπαιδευτικών για θέσεις ευθύνης, σύμφωνα με το Ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71 τ.Α’) και συγκεκριμένα τις αλλαγές που προβλέπονται στο άρθρο 12 του Ν. 3848/2010 (Α΄71).
Συγκεκριμένα η Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε. επισημαίνει ότι:
α) οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών πρέπει να μοριοδοτούνται ισότιμα ανεξαρτήτως της προβλεπόμενης διάρκειας απόκτησής τους·
β) οι ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν πρόσβαση στην επιμόρφωση των Διδασκαλείων Δημοτικής Εκπαίδευσης·
γ) οι ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί έχουν αποκλειστεί από τη διαδικασία της επιμόρφωσης και πιστοποίησης ΤΠΕ Β΄ Επιπέδου.
Κατά συνέπεια, δε διασφαλίζεται ένα ενιαίο, αξιόπιστο σύστημα μοριοδότησης για όλους τους εκπαιδευτικούς καθώς καταστρατηγείται η αρχή της ισοτιμίας και οι ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί αποκλείονται από τη διεκδίκηση θέσεων ευθύνης.
Ως προς τη μοριοδότηση σε κρίσεις για θέσεις ευθύνης στη δημόσια εκπαίδευση, ζητάμε:
1) να μοριοδοτηθούν ισότιμα οι μεταπτυχιακοί τίτλοι,
2) να μη μοριοδοτηθεί η επιμόρφωση και η πιστοποίηση ΤΠΕ Β’ επιπέδου όπως και η επιμόρφωση από τα Διδασκαλεία Δημοτικής Εκπαίδευσης έως ότου δοθεί η δυνατότητα ίσης συμμετοχής και πιστοποίησης στους εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων.
Με εκτίμηση,
Για το Δ. Σ. της Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε.
Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Κοσμάς Βλάχος Κωνσταντίνα Κώτση

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Υπόμνημα ΚΑΛΕΣΜΑ προς τον υπουργό παιδείας

                                                                                                                             

Μυτιλήνη, 29 Απριλίου 2015
Αριθμ. Πρωτ. : 2/29-4-2015

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ «Κ.Α.ΛΕΣ.ΜΑ»
             Διεύθυνση: Μυρογιάννη 2 Μυτιλήνη       

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
σχετικά με τις επικείμενες κρίσεις υποψηφίων διευθυντών  και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων.       


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος των εκπαιδευτικών Αγγλικής γλώσσας ΠΕ06 υπήρξε θύμα αδικιών & διακρίσεων. Οι επιστολές διαμαρτυρίας μας και τα ερωτήματα που απευθύναμε στους προκατόχους σας μέσω των τοπικών βουλευτών, δεν είχαν αποτέλεσμα.
Στερηθήκαμε το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα επιμόρφωσης Β΄ επιπέδου της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» στις μέχρι τώρα φάσεις.
Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου μας υπήρξαν πρωτοπόροι στη χρήση των ΤΠΕ καθώς και στην πραγματοποίηση προγραμμάτων Ε-ΤWINNING, COMENIUS κ.α., όπου η άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία τους.
Θεωρούμε πως η επιλεκτική πρόσκληση κάποιων ειδικοτήτων και η απόρριψη άλλων αντιτίθεται στην αρχή της ισονομίας και καθιερώνει μια αυθαίρετη και αντιπαιδαγωγική διάκριση κυρίων και δευτερευουσών κλάδων.

Σας υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι εκπαιδευτικοί, κάτοχοι πιστοποίησης δεξιοτήτων στις ΤΠΕ Β’ επιπέδου έχουν αυξημένη μοριοδότηση στις περιπτώσεις κρίσεων για θέσεις ευθύνης, γεγονός το οποίο καταστρατηγεί την ισονομία και την ισοτιμία ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων.
Ζητάμε λοιπόν να μη ληφθεί υπόψη η πιστοποίηση Β’ επιπέδου ως προσόν στις επικείμενες κρίσεις, εφόσον δεν είχαν όλοι οι κλάδοι το δικαίωμα για την απόκτησή της.
Επίσης, θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιο να μην προσμετρούνται οι επιπλέον τίτλοι γλωσσομάθειας που κατέχουμε, εφόσον δεν είχαν αποτελέσει προϋπόθεση για το διορισμό μας.

Παρακαλούμε λοιπόν, να ανταποκριθείτε στα δύο αιτήματά μας και να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μας δοθεί το δικαίωμα συμμετοχής στις κρίσεις Διευθυντών & Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων αισθανόμενοι ίσοι έναντι όλων των υπολοίπων ειδικοτήτων.


                         Η Πρόεδρος                                                    Η Γραμματέας                            
                      Μαρία Βαλιού                                                   Αικατερίνη Αρμάδα