Την Τετάρτη, 6/9/23 πραγματοποιήθηκε διά ζώσης συνάντηση των καθηγητών Αγγλικής γλώσσας Α/θμιας Εκπ/σης με τον Σ.Ε. Αγγλικής Γλώσσας Βορείου Αιγαίου κ.Κων/νο Κωστούδη. Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλάμβανε επιμόρφωση από τον κ.Κωστούδη με θέμα "Οι εκπαιδευτικοί Αγγλικής στο σύγχρονο περιβάλλον", ενημέρωση για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Jean Monnet από την εκπαιδευτικό Τσακύρη Αγγελική, και παρουσίαση εφαρμογών ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων από την εκπαιδευτικό Τσαγκάρη Θεοδώρα.
- Στόχος της εκμάθησης της ξένης γλώσσας στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου είναι η ανάπτυξη της κοινωνικότητας των μικρών μαθητών/-τριών, η αφύπνιση της δημιουργικής έκφρασής τους μέσω της αγγλικής γλώσσας, η ανάπτυξη του σεβασμού για τον εαυτό και τον άλλο και εν τέλει η αγάπη για τη γλώσσα. Η μαθησιακή διαδικασία να είναι παιγνιώδης, δημιουργική και ευχάριστη και να δημιουργεί το κίνητρο στους/στις μαθητές/-ήτριες για την εκμάθηση της ξένης γλώσσας στις επόμενες τάξεις. Συνεπώς, δεν προτείνεται η υιοθέτηση παραδοσιακών εκπαιδευτικών πρακτικών (έμφαση στο γραπτό λόγο, κατάλογος λέξεων για ορθογραφία, διδασκαλία γραμματικών κανόνων, κτλ.). Η παράλληλη φοίτηση των μαθητών και μαθητριών σε φροντιστήρια, κτλ., και η συνεπακόλουθη αυξημένη γνώση στοιχείων της γλώσσας-στόχου που παρατηρούμε σε μερικούς μαθητές και μερικές μαθήτριες δεν πρέπει να μας ωθεί στην εγκατάλειψη των αρχών και των στόχων της διδασκαλίας της αγγλικής στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία και στην μετατροπή του μαθήματος σε φροντιστηριακής μορφής διδασκαλία, η οποία προφανώς και είναι αποδεκτή σε διαφορετικά περιβάλλοντα μάθησης και ανταποκρίνεται ίσως σε διαφορετικούς στόχους από αυτούς του δημοσίου σχολείου το οποίο υπηρετούμε εμείς.
- Γνώμονας του σχεδιασμού του μαθήματός μας είναι το Πρόγραμμα Σπουδών (2016) και όχι μόνο ή κυρίως το εγχειρίδιο. Κατανοώ ότι η αναζήτηση και η κατασκευή επιπλέον υλικού είναι κοπιώδης και μας στερεί από τον προσωπικό μας χρόνο, αλλά μέσα από τη συνεργασία με άλλους/άλλες εκπαιδευτικούς εντός ή εκτός κοινοτήτων πρακτικής μπορούμε να βρούμε στηρίγματα και διαθέσιμο υλικό.
- Ως εκπαιδευτικός της τάξης έχω βιώσει τις ίδιες δυσκολίες με όλες/όλους σας και αντιμετώπισα παρόμοιες προκλήσεις. Επιθυμώ να είμαι δίπλα σας στο έργο σας και να ανταποκρίνομαι στις ανάγκες και τα αιτήματά σας. Θα είμαστε μαζί στις δυσκολίες. Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα είναι η καλή συνεργασία και η θετική διάθεση.