Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Επιμορφωτική Συνάντηση 20/5/2016




Την Παρασκευή 20-5-2016 πραγματοποιήθηκε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης η επιμορφωτική συνάντηση που οργάνωσε ο σύμβουλός μας κ.Οικονομίδης σε συνεργασία με τον  κ.Μπούμπα, Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ70 της 3ης Εκπ/κής Περιφέρειας Λέσβου με θέματα:

α) «Ενισχύοντας τη γλωσσική και Πολιτιστική Συνείδηση προς μια Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς» και β) «Προβλήματα Συμπεριφοράς στην Τάξη».   
Το πρόγραμμα της συνάντησης   
08.30 πμ – 08.40 πμ  «Προσέλευση, Εισαγωγή» Δρ. Αγάπιος Οικονομίδης, Σχ. Σύμβουλος Αγγλικής.  
08.40 πμ – 09.00 πμ  «Ωρολόγιο Πρόγραμμα: Η Διαχείριση της Τάξης μετά την Αντικατάσταση του  Δάσκαλου από την/τον εκπαιδευτικό Αγγλικών», Δρ. Δημήτριος Μπούμπας, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ70        
09.00 πμ - 09.15 π.μ.  «Προβλήματα Συμπεριφοράς στην Τάξη» Δρ. Αγάπιος Οικονομίδης, Σχ.  Σύμβουλος Αγγλικής.  
09.15 πμ – 09.50 μμ  «Ενισχύοντας τη Γλωσσική και Πολιτιστική Συνείδηση προς μια εκπαίδευση  χωρίς αποκλεισμούς Τσακύρη Αγγελική, εκπ/κός κλάδου ΠΕ06 & Μηνά Τζένη, εκπ/κός κλάδου ΠΕ70   
Υλικό από την παρουσίαση μπορείτε να βρείτε εδώ: http://teachingyoungsters.blogspot.gr/2016/05/blog-post.html

9.50 πμ – 10.00 μμ  «Ανατροφοδότηση – Συζήτηση» Δρ. Αγάπιος Οικονομίδης, Σχ. Σύμβουλος Αγγλικής.  


Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΚΑΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΥΠΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ‏

Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε.
Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης
Χαριλάου Τρικούπη 14, Αθήνα 106 79
Web site: www.pekade.gr e-mail: info@pekade.gr


Α.Π.: 04
Αθήνα, 4 Μαΐου 2016

Προς:
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη

Κοιν.:
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Πρόεδρο κ. Γεράσιμο Κουζέλη



ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε.) εκφράζει την ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό όλων των εκπαιδευτικών Αγγλικής αναφορικά με την απροσδόκητη μείωση των ωρών διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας σε όλες τις τάξεις των σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), τα οποία ουσιαστικά καταργούνται με τη με αρ. πρωτ. Φ.12/657/70691/Δ1/26-4-2016 Υ.Α. που αφορά στον καθορισμό ενός Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου από το επόμενο σχολικό έτος.

Ειδικότερα, με βάση τις επιστημονικές θεωρίες τις οποίες αποδέχεται στην πλειοψηφία της η ακαδημαϊκή κοινότητα, κρίνουμε ότι η απόφαση εισαγωγής της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας σε όλα τα δημοτικά σχολεία από την Α΄ τάξη βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζουμε τα παιδαγωγικά οφέλη της βιωματικής μάθησης και της ανάπτυξης κοινωνικού γραμματισμού κατά την πρώιμη παιδική ηλικία που αφενός επιτρέπουν την εξοικείωση των μικρών μαθητών/-τριών με την ξένη γλώσσα μέσω του προφορικού λόγου και αφετέρου τους/τις προετοιμάζουν για την πιο ομαλή εισαγωγή ανάγνωσης και γραφής στη Γ΄ τάξη.

Αντιθέτως, κρίνουμε αδιανόητη και αναποτελεσματική την απόφαση μείωσης των ωρών διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των τάξεων των δημοτικών σχολείων με ΕΑΕΠ. Η ως άνω απόφαση προκαλεί άμεση υποβάθμιση του μαθήματος της Αγγλικής σε συνέχεια της ήδη θεσμοθετημένης μείωσης ωρών διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Συνολικά, η αποδυνάμωση αυτή αντίκειται τόσο στις προσδοκίες των εκπαιδευτικών Αγγλικής όσο και στις εκπεφρασμένες προθέσεις του ΥΠΠΕΘ για αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας ξενόγλωσσης εκπαίδευσης και εν τέλει καθιστά αδύνατη την επαρκή προετοιμασία των μαθητών/-τριών με στόχο την πιστοποίηση στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης και της δωρεάν παιδείας.

Δεδομένου ότι απαιτούνται πολύ περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως από όσες ουσιαστικά παρέχονται για την απόκτηση γνώσης της αγγλικής γλώσσας στα επιθυμητά επίπεδα, κρίνουμε απαραίτητη την αύξηση των ωρών διδασκαλίας σε όλες τις τάξεις τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου οι μαθητές να προλαβαίνουν να καλύπτουν ένα πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα οδηγεί σε πιστοποίηση επιπέδου Β1 στο δημοτικό, Β2 στο γυμνάσιο και Γ1/Γ2 στο λύκειο. Προφανώς, ο συγκεκριμένος αυτός στόχος αποτελεί επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, καθώς οι γονείς αδυνατούν πλέον να σηκώσουν το οικονομικό βάρος των συμπληρωματικών φροντιστηριακών μαθημάτων, το οποίο είχαν επωμιστεί. Είναι λοιπόν καιρός να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες στο δημόσιο σχολείο, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στην απαίτηση των γονέων να αποκτούν τα παιδιά τους μέσα σε αυτό τα απαραίτητα εφόδια στην αγγλική γλώσσα.

Επιπλέον, η δραστική αυτή μείωση ωρών δημιουργεί προβλήματα συμπλήρωσης ωραρίου κυρίως στους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς Αγγλικής από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς συνεπάγεται την υποχρέωση των εκπαιδευτικών σε συνεχείς μετακινήσεις από σχολείο σε σχολείο και καθιστά τη δυνατότητα κατοχύρωσης οργανικής θέσης ουσιαστικά ανέφικτη. Ως εκ τούτου, κρίνουμε ότι θα πρέπει άμεσα να καθορισθούν νέες οργανικές θέσεις στα δημοτικά, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους συναδέλφους οι οποίοι περιμένουν επί σειρά ετών να μετατεθούν, αλλά και στους μεταταγμένους συναδέλφους να τις διεκδικήσουν αντιστοίχως.

Σε συνέχεια των ως άνω και εκτιμώντας ότι αναγνωρίζετε τη χρησιμότητα της διδασκαλίας και εκμάθησης της Αγγλικής που, ως παγκόσμια γλώσσα, στηρίζει όλους τους ανθρωπιστικούς, επιστημονικούς, τεχνολογικούς και οικονομικούς τομείς, στους οποίους εντάσσονται ως ενεργοί πολίτες οι μαθητές/-τριες, παρακαλούμε θερμά όπως επανεξετάσετε την απόφασή σας και περαιτέρω στηρίξετε την αύξηση ωρών διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των τάξεων του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου. Ενόψει δε των επικείμενων αλλαγών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σας παρακαλούμε, επίσης, να εξετάσετε ανάλογη αύξηση τόσο στο γυμνάσιο όσο και στο λύκειο, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η ικανοποιητική εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, στο πλαίσιο ενός ενιαίου, συνεχούς και συνεκτικού προγράμματος σπουδών.

Με Εκτίμηση

                                              Για το  Δ.Σ. της Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε.


        Ο Πρόεδρος                                                                         Η Γεν. Γραμματέας   


 Δημήτριος Παπαδάκης                                                                  Αγγελική Πολίτη







Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Συνάντηση 4/5/2016


Ευχαριστούμε τα μέλη μας που για άλλη μια φορά τίμησαν τον Σύλλογο με την παρουσία τους στην συνάντησή μας που πραγματοποιήθηκε στο Lesvion την Τετάρτη 4-5-2016. Ευχαριστούμε την πρόεδρό μας κ. Βαλιού για τα υπέροχα τσουρέκια της και τους χορηγούς των βιβλίων και των δώρων που προσφέρθηκαν. Οι νικήτριες του Quiz ήταν 1η θέση  Καραμανώλη Βούλα, 2η θέση Ζαννίδου Πελαγία και Ανδρέου Μαρία, 3η θέση Ζερβού Ελένη και Τσακύρη Αγγελική.


                                      QUIZ «Κ.Α.ΛΕΣ.ΜΑ» 4/5/2016
Καλή Επιτυχία! Gook Luck!
PART A’
1)      Ποιό μέλος μας φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του αγγλοελληνικού λεξικού όρων μαγειρικής;
Ειρήνη Μουτζουρέλλη
2)      Πότε είναι η ονομαστική γιορτή του Συμβούλου μας κ. Οικονομίδη; 15 Μαρτίου
3)      Ποιο μέλος του Δ.Σ. γιορτάζει σήμερα; Πελαγία Ζαννίδου
4)      Σε ποιό εκκλησάκι, ποιάς περιοχής πραγματοποιήσαμε Θεία λειτουργία αυτή τη σχολική χρονιά;
       Αγία Παρασκευή-Ακρωτήρι
5)      Ποιά ήταν η ημερομηνία των τελευταίων μας εκλογών; 21 Νοεμβρίου 2015
6)      Πόσα φιλανθρωπικά bazaar έχουν γίνει; έξι/6
7)      Ποιοί είναι οι 5 χορηγοί μας για την πραγματοποίηση των φιλανθρωπικών μας bazaar;
Επιμελητήριο Λέσβου, Lesvos bags, Ράδιο Αίολος, Astra radio, POP FM
8)      Ποιός ήταν ο τίτλος της περσινής μουσικοχορευτικής παράστασης με συμμετοχή δύο σχολείων και με διοργάνωση & χορηγία μας; «Χώρες και χοροί»
9)      Τί θέμα είχε η πρόσφατη επιστολή μας (4/4/16) προς τον Περιφ. Διευθυντή κ. Καλάργαλη;
Τις έξι οργανικές θέσεις ΠΕ06 που είχαν ανακοινωθεί σε ΦΕΚ για την Πρωτοβάθμια Λέσβου
10)  Πώς ονομάζεται το περιοδικό της ΠΕΚΑΔΕ ;
ASPECTS today
PART B
1) Write the dates of William Shakespeare’s birth and death
23/4/1564 – 23/4/1616                                                                                                               
2) What name is shared by Shakespeare’s wife and a famous American actress?
 Ann Hathaway              
3)Beneath Shakespeare’s memorial, inside Holy Trinity Church where his grave is, there is   an  epitaph in Latin  comparing Shakespeare to a) Nestor, the wise King of Pylus, to the Greek philosopher b)Socrates, and to the Roman poet c)Virgil.                                                                         
4)  What was the name of the London theatre where many of his plays were performed? The GLOBE 5) Of the movies based on Shakespeare works, which play is more frequently adapted?HAMLET                      
6) Which planet of the Solar System, has 27 known moons, all of which are named after   characters from the works of William Shakespeare and Alexander Pope? URANUS  
7) Name a movie in which William Shakespeare is one of the characters 
Anonymous/Shakespeare in love   
8) How many are the stages in man’s life according to Shakespeare? Seven/7 stages
Thank you!