Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Δ/ΝΤΡΙΑ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν.ΛΕΣΒΟΥ

Όπως σας είχαμε ανακοινώσει, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 26/8/13 η συνάντηση με την κ. Τσολερίδου, Διευθύντρια Α/βάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λέσβου.


Παραβρέθηκαν: Aνδρέου Μαρία, Βαλιού Μαρία, Γυρέλλη Ελένη, Κουκάρα Χαρίκλεια, Κουτσομύτη Δέσποινα, Τσακύρη Αγγελική, Χατζηράλλη Μελανθία.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Στον υφ. Παιδείας οι Σχολικοί Σύμβουλοι μετά τη μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αγγλικών





Εκ μέρους των Σχολικών Συμβούλων, η κ. Αριάδνη Καλογεροπούλου και ο κ. Αγάπιος Οικονομίδης συνάντησαν τον κ. Κεδίκογλου, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την αιφνιδιαστική μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των Αγγλικών και παρέδωσαν επιστολή και υπόμνημα προς τον Υπουργό.
Η φωτογραφία είναι από τη συνάντηση, την Πέμπτη 22/8/13.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Αλαλούμ με τις ώρες αγγλικών στα νέα ωρολόγια προγράμματα του υπουργείου....

Ο Υπουργός ΥΠΑΙΘ υπέγραψε τα ωρολόγια προγράμματα για φέτος.
 Λύπη & δυσαρέσκεια των συναδέλφων για την αφαίρεση μιάς ώρας εβδομαδιαία από τα Αγγλικά Α΄Γυμνασίου, όταν μάλιστα είχε ανακοινωθεί ότι επρόκειτο να αυξηθούν σε 3 ώρες για όλες τις τάξεις!
Δείτε τα νέα ωρολόγια προγράμματα εδώ:

http://www.alfavita.gr/arthron/%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%89%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CF%8D%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BF

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Παραστάσεις Διαμαρτυρίας-Συναντήσεις

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, διαδοχικά, οι συναντήσεις του Δ.Σ. ΤΟΥ Κ.Α.ΛΕΣ.ΜΑ και συναδέλφων με το Διευθυντή Β/βάθμιας κ. Κοντάρα και την Περιφερειακή Διευθύντρια Β. Αιγαίου κ. Παπαδανιήλ, όπως είχαν προγραμματιστεί και παραδόθηκε και στους δύο το υπόμνημα που ακολουθεί.Επίσης κανονίστηκε συνάντηση και με τη Διευθύντρια Α/βάθμιας κα Τσολερίδου την επόμενη Δευτέρα στις 10πμ.
Παρόντες  στην πρώτη ήταν οι: Βαβαλιάρου Κατερίνα, Βαλιού Μαρία, Διαμαντή Αναστασία, Ζαννίδου Πελαγία, Κρητικός Παναγιώτης, Μπούρατζη Βασιλική, Ταμβάκη Παναγιώτα,Τσακύρη Αγγελική, Χασάπη Κόνη, Χατζηγεωργίου Άντα.
Στη δεύτερη: Βαβαλιάρου Κατερίνα, Βαλιού Μαρία, Διαμαντή Αναστασία, Ζαννίδου Πελαγία, Κρητικός Παναγιώτης, Μπούρατζη Βασιλική, Τσακύρη Αγγελική, Χασάπη Κόνη, Χατζηχαλκιά Μαρία, Χατζόγλου Βαρβάρα.

            ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Θέμα: Προτάσεις του Κ.Α.ΛΕΣ.ΜΑ για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στο Λύκειο και υπενθύμιση αιτημάτων του κλάδου.
 Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σκοπός του παρόντος υπομνήματος είναι να σας γνωστοποιήσουμε τις θέσεις και προτάσεις μας αναφορικά με τη διδασκαλία του μαθήματος της αγγλικής γλώσσας και να σας υπενθυμίσουμε κάποια αιτήματα του κλάδου μας.
Κρίνουμε ως θετική τη διδασκαλία των Αγγλικών τρεις (3) ώρες εβδομαδιαίως και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου όπως προβλέπεται από το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα γυμνασίων.
Θεωρούμε όμως πλήγμα την πιθανή μείωση των ωρών διδασκαλίας της ξένης γλώσσας επιλογής  και συγκεκριμένα της αγγλικής γλώσσας στο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο, καθώς είναι για την πλειοψηφία των μαθητών το διάστημα προετοιμασίας για τις εξετάσεις ΚΠΓ επιπέδου Γ. Αυτό προβλέπεται και στο ενιαίο πρόγραμμα σπουδών για τις ξένες γλώσσες (ΕΠΣ-ΞΓ), πιστοποίηση σε επίπεδο Β2 στο Γυμνάσιο και πιστοποίηση σε επίπεδο Γ στο Λύκειο.
Ο Σύλλογός μας, βάσει καταστατικού, έχει στηρίξει αποδεδειγμένα το θεσμό του ΚΠΓ και με χαρά ενημερώθηκε για την πρώτη πιλοτική πραγματοποίηση της εξέτασης επιπέδου Γ2 το Νοέμβριο 2013, σε ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση επιπέδων Γ1+Γ2.
Οι οικογένειες δε, αυτών των υποψηφίων απαιτούν να έχουν τα παιδιά τους τη δυνατότητα κατάκτησης της αγγλικής στα παραπάνω ανώτερα επίπεδα μέσα στο δημόσιο σχολείο, ώστε να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση (Φροντιστήρια).
 Η αγγλική, η διεθνής γλώσσα, είναι απαραίτητο εφόδιο για πρόσβαση στη γνώση, επαγγελματική αποκατάσταση και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, αποτελούν υποχρεωτικό μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών σε πολλές σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η βιβλιογραφία που χρειάζονται προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι (στην πλειοψηφία) γραμμένη στα αγγλικά.
Οι προτάσεις μας είναι οι ακόλουθες:
Α) Διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας ως μαθήματος Γενικής Παιδείας στην Α΄ και Β΄ Λυκείου, με στόχο την κατάκτηση επιπέδου Γ1-Γ2 (3 ώρες εβδομαδιαίως) στο πλαίσιο της διασύνδεσης του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) με το δημόσιο σχολείο, 
Β) Παρακολούθηση ειδικού προγράμματος εκμάθησης της αγγλικής στη Γ΄ Λυκείου για την προετοιμασία των υποψηφίων στο ειδικό αυτό μάθημα (2 ώρες εβδομαδιαίως).
Γ) Ανάθεση 2 ωρών εβδομαδιαίως στους εκπαιδευτικούς ΠΕ06 που υπηρετούν στα Λύκεια για εργαστηριακή απασχόληση στο πλαίσιο των συνθετικών/ερευνητικών εργασιών.                            Δ) Αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Αγγλικής γλώσσας σε όλες τις τάξεις των ΕΠΑΛ έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η γνώση της εξειδικευμένης για κάθε τομέα ορολογίας η οποία είναι αδύνατο να επιτευχθεί σε μία (1) ή δύο (2) διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως.
Επίσης, ζητάμε και πάλι την επιμόρφωσή μας (Β επιπέδου) στην αξιοποίηση και εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) στη διδακτική πράξη, από την οποία έχουμε αδίκως αποκλειστεί.
Υπενθυμίζουμε δε ότι θεωρούμε απαραίτητο να παύσει το απαράδεκτο καθεστώς της μη αναγνώρισης του πτυχίου μας ως βεβαιωτικού της γνώσης ξένης γλώσσας και της μη μοριοδότησής μας γι’ αυτό σε οποιεσδήποτε διευθυντικές κρίσεις.

Κύριε Υπουργέ,
Σας παρακαλούμε να εξετάσετε τις προτάσεις και τα αιτήματά μας και εμείς θα είμαστε πάντα πρόθυμοι να εργαστούμε με φιλοτιμία για την επίτευξη του κοινού μας στόχου που είναι η καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών μας.


                   

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠ' ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ...

Τη Δευτέρα 19/8/13, στις 10 το πρωί, θα επισκεφθούμε το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου κ.Κοντάρα.
Αμέσως μετά, περίπου στις 11, την Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου κ. Παπαδανιήλ.
Σκοπός μας είναι να τους κοινοποιήσουμε το υπόμνημά μας προς τον Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο, να ενημερωθούμε σε ότι αφορά τον κλάδο μας, να εκθέσουμε τις απόψεις μας και να διαμαρτυρηθούμε για τη μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματός μας από τα Γενικά και Τεχνολογικά Λύκεια, που περιλαμβάνει το "Σχέδιο Νόμου για την Αναδιάρθρωση της Β' Βάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις", που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.  
Όσοι και όσες θέλετε, μπορείτε να παρευρεθείτε στις συναντήσεις.
Το Δ.Σ.του Κ.Α.ΛΕΣ.ΜΑ

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ

Σύμφωνα με Υπουργική απόφαση (Τρίτη 13/8/13) δεν υπάρχουν στο νομό Λέσβου πλεονάζοντες συνάδελφοι ΠΕΟ6 της Δευτεροβάθμιας που καλούνται σε υποχρεωτικές μετατάξεις στην Πρωτοβάθμια, παρά μόνο 9 Γαλλικής, 2 Γερμανικής, 10 Φυσικής Αγωγής & 7 Θεατρικών σπουδών.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΙΘ:
 
Παραμένουν τα Αγγλικά ως επιλογή στο Γενικό Λύκειο!
Μειώνεται η Ξένη Γλώσσα κατά μία ώρα (2 την εβδομάδα) στην Α' του Γενικού Λυκείου.
Μειώνονται τα Αγγλικά κατά μία ώρα στην Α' του Τεχνολογικού Λυκείου (2 την εβδομάδα) ενώ επεκτείνονται σε όλες τις ειδικότητες της Γ' (1 την εβδομάδα).
 
Το σχέδιο νόμου για το νέο λύκειο προβλέπει, τη διδασκαλία μίας μόνο ξένης γλώσσας. Η δυνατότητα επιλογής γλώσσας υφίσταται και στο υπάρχον πρόγραμμα, άρα χάνουν τα Αγγλικά/Γαλλικά/Γερμανικά μία ώρα στην Α' Λυκείου, ενώ πετιούνται έξω τα Ιταλικά και Ισπανικά. (Η υποχρεωτική διδασκαλία των Αγγλικών ως Α' ξένης γλώσσας ίσχυσε μόνο μία χρονιά, το 2011-12, μετά επανήλθε η δυνατότητα επιλογής της Α' ξένης γλώσσας.)
Καθώς τα Αγγλικά ήταν η Α' ξένη γλώσσα με τις περισσότερες προτιμήσεις, η μείωση κατά μία ώρα αφορά περισσότερο στα Αγγλικά, ενώ η κατάργηση της δεύτερης ξένης γλώσσας ως μάθημα επιλογής πλήττει κυρίως τα Γαλλικά και τα Γερμανικά, με μείον δύο ώρες στην Β' και στη Γ'Λυκείου. 
 

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Γ ΣΤΟ ΚΠΓ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται η πιλοτική εξέταση του διαβαθμισμένου επιπέδου Γ (Γ1-Γ2) για τις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική για το Νοέμβριο του 2013.
Η εξέταση θα πραγματοποιηθεί στις παρακάτω πόλεις ως εξής: 
ΑΓΓΛΙΚΗ: Αθήνα – Θεσσαλονίκη-Ιωάννινα-Ηράκλειο.
ΓΑΛΛΙΚΗ: Αθήνα – Θεσσαλονίκη-Ιωάννινα-Ηράκλειο.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ: Αθήνα – Θεσσαλονίκη-Ηράκλειο.
ΙΤΑΛΙΚΗ: Αθήνα – Θεσσαλονίκη-Ιωάννινα-Ηράκλειο.
ΙΣΠΑΝΙΚΗ: Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Επίσης, εισάγεται στην ίδια εξεταστική περίοδο η εξέταση του επιπέδου Γ1 στην ΤΟΥΡΚΙΚΗ γλώσσα, στις πόλεις Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ρόδο.
Για την ενημέρωση των υποψηφίων αναρτώνται επίσης, οι συνοπτικές προδιαγραφές της διαβαθμισμένης εξέτασης του επιπέδου Γ (Γ1-Γ2), καθώς και δείγματα εξέτασης του επιπέδου αυτού όλων των ενοτήτων στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική και Τουρκική.


ΑNΑΚΟΙNΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΚΑΔΕ ΓΙΑ ΤΟ NΕΟ ΛΥΚΕΙΟ

Σε σχέση με τη διδασκαλία της αγγλικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα το ΔΣ της ΠΕΚΑΔΕ ετοίμασε Υπόμνημα το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα 5 Αυγούστου στον Υπουργό και τους Υφυπουργούς του Υ.ΠΑΙ.Θ. Το Υπόμνημα, το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε, εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα και ακαδημαϊκούς, αναπτύσσει τους λόγους για τους οποίους είναι ανάγκη η εκμάθηση της Αγγλικής να συνεχίζεται στο Λύκειο αλλά και να ενισχυθεί με περισσότερες ώρες διδασκαλίας, ώστε οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιούν τις γνώσεις τους σε επίπεδο Γ1 και Γ2 μέσω του ΚΠγ, να ετοιμάζονται για τις εξετάσεις της Αγγλικής ως ειδικού μαθήματος και τέλος να είναι σε θέση να εκπονούν συνθετικές/διαθεματικές εργασίες (projects), χρησιμοποιώντας την Αγγλική γλώσσα. Το Υπόμνημα θα δημοσιευτεί μαζί με σχετικό Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα της Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε και σε άλλους εκπαιδευτικούς ιστότοπους μόλις κατατεθεί στο Υπουργείο. Επιπλέον εκτός από το Υπόμνημα, το ΔΣ της Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε έχει ζητήσει δια ζώσης συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Κεδίκογλου, προκειμένου να εξηγήσει και να υποστηρίξει τα επιχειρήματα που καθιστούν τη διδασκαλία της Αγγλικής στο Λύκειο επιτακτική ανάγκη, ώστε γονείς και μαθητές να μην καταφεύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση .Η Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε συνεργάζεται με όλους τους φορείς για την επίτευξη του κοινού στόχου που είναι η καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΚΑΔΕ ΓΙΑ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
05/08/2013

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε.) ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης κατέθεσαν τη Δευτέρα 05/08/2013 Υπόμνημα με τις προτάσεις για τη διδασκαλία της Αγγλικής στο Νέο Λύκειο στις Γραμματείες του Υπουργού του Υ.ΠΑΙ.Θ κ. Αρβανιτόπουλου, των Υφυπουργών κ. Γκιουλέκα και κ. Κεδίκογλου καθώς και του Γενικού Γραμματέα, κ. Κυριαζή. Συνομίλησαν με συνεργάτες των Υπουργών και του Γενικού Γραμματέα και ανέπτυξαν τη σχετική επιχειρηματολογία που περιλαμβάνει το Υπόμνημα, το οποίο έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε. και σε άλλες ιστοσελίδες εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον ζήτησαν ξανά δια ζώσης συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Κεδίκογλου. Τέλος η Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε. καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν σε ηλεκτρονική ψηφοφορία υπέρ της διατήρησης και ενίσχυσης του μαθήματος της Αγγλικής στο Νέο Λύκειο στον υπερσύνδεσμο http://www.gopetition.com/petitions/ναι-στη-διδασκαλία-των-αγγλικών-στο-νέο-γενικό-λύκειο.html